Joshua Camera (1987) is de oprichter, eigenaar en directeur van vastgoedontwikkelaar en -beheerder PEX Real Estate, dat voornamelijk actief is in de regio’s Groningen, Assen en Amsterdam. PEX Real Estate is gespecialiseerd in binnenstedelijke nieuwbouw, verhuur en verkoop, waarbij het focust op duurzame projecten op A-locaties.

Voorheen was Camera ook oprichter en eigenaar van een keten van ijssalons en van Italini Gelato BV, een groothandel in schepijs. Italini Gelato verkocht ambachtelijk Italiaans schepijs in heel Nederland en België.

PEX Real Estate

PEX Real Estate werd opgericht in 2017. Daarmee wilde Joshua Camera zijn sterk groeiende vastgoedportefeuille – die hij voorheen particulier beheerde, verhuurde en verkocht – verder professionaliseren. Door de jaren heen had hij namelijk al een omvangrijke portefeuille opgebouwd, mede ingegeven door het succes van de ijssalons en Italini Gelato.

Aanvankelijk koos Camera ervoor om het beheer en de inkoop van onroerend goed door PEX Real Estate – onder meer winkels, kamers, studio’s en appartementen – regionaal te specialiseren in de stad Groningen en omstreken. In de eigen ontwikkelings- en beleggingsprojecten investeert PEX bovendien in een hoge mate van kwaliteit en duurzaamheid, om het woongenot van kopers en huurders te maximaliseren.

Inmiddels is PEX Real Estate ook ver buiten Groningen actief, onder meer in Assen en in Amsterdam. Camera blijft echter gericht op A-locaties in de centra van grote Nederlandse steden en hoewel hij vanwege deze verbreding een deel van zijn Gronings vastgoed heeft verkocht, blijft de stad een van zijn voornaamste werkterreinen.

Eerste investeringen

Deze ondernemingsdrang is de familie Camera geenszins vreemd. Joshua Camera groeide immers op in een ondernemersgezin en was al vanaf zijn vroege tienerjaren fulltime aan het werk in het Italiaanse restaurant van zijn ouders, in de stad Groningen. Dat leerde hem hard te werken en kansen te grijpen wanneer deze zich aandienen. Met die instelling kocht Camera dan ook al op achttienjarige leeftijd zijn eerste vastgoedobject, een woning met drie woonlagen aan de Groningse Rijnstraat. Daarmee volgde hij in de voetsporen van zijn ouders, die de opbrengsten van het goedlopende restaurant in studentenwoningen hadden geïnvesteerd.

Camera verhuurde de woning aan de Rijnstraat per verdieping en kocht nog in hetzelfde jaar een huis aan de Van Speykstraat, eveneens in Groningen. Dat wist hij in zijn vrije tijd eigenhandig te verbouwen tot zes studio’s, welke hij verhuurde en later verkocht.

Italini ijssalons & gelato

Zijn investeringen in vastgoed stelden Joshua Camera in staat om in 2008 een ijssalon te kopen in het ten zuiden van Groningen gelegen Haren, waar Camera zijn jeugd had doorgebracht. Hij besloot zijn opleiding Hypotheken en Verzekeringen aan het Noorderpoortcollege te onderbreken en al zijn energie te wijden aan de ontwikkeling van het Italini-concept, met zijn kenmerkende ruime aanbod aan ambachtelijk Italiaans schepijs.

Camera bouwde de salon om en breidde de onderneming in de jaren daarop uit met vestigingen in Groningen, Utrecht en Amsterdam. Enkele jaren later begon hij ook Italini Gelato BV, dat Italiaans schepijs leverde aan de eigen vestigingen en aan andere ijssalons in heel Nederland en België.

Camera focuste echter meer en meer op zijn activiteiten in de vastgoedsector. Daar heeft hij zich dan ook vanaf 2017 volledig op toegelegd en nadat hij de ijssalons en Italini Gelato had verkocht, richtte Camera PEX Real Estate op.

Lees verder in mijn blog