Amerikaanse bouwstijlen
De Amerikaanse verkiezingen staan volop in het nieuws, alle ins-and-outs zijn wereldwijd te lezen. Maar hoe komt Amerika eigenlijk aan de typerende huizen? Vastgoedontwikkelaar Joshua Camera vertelt hier meer over.
Naast een rijke geschiedenis kent Amerika ook een rijke geschiedenis aan bouwstijlen. Vanuit de gehele wereld trokken mensen vroeger de zeeën over om zich als pioniers te gaan settelen in Amerika. Dit zorgde voor een grote mengeling van alle culturele invloeden en stijlen.
Door de loop van tijd heen zijn de onderstaande stijlen te herkennen in de Amerikaanse geschiedenis:
- Duitse Koloniale (1600 – mid 1800) stevige huizen met dikke muren en met de hand gehouwen balken
- Spaanse koloniale (1600 – 1900) Elegant stucwerk met fonteinen, binnenplaatsen en houtsnijwerk
- Nederlandse Koloniale (1625 – mid 1800) Vooral gebruik van baksteen met een spreider dak
- Franse Koloniale (1700 – 1800) Eclectisch, wijde open veranda’s met galleries
- Federale en Adam (1780 – 1840) Neoklassiek met portieken, balustrades, decoraties
De moderne Amerikaanse huizen staan bekend om het gebruik van hout. Ondanks het land bekend staat om de vele stormen en het onvoorspelbare klimaat, worden de huizen nog steevast gebouwd met hout. Dit komt mede doordat er vroeger hout in overvloed beschikbaar was, in tegenstelling tot Europa. In Europa had men juist klei op voorhand om daar stenen van te maken voor de bouw.
Een ander opvallend kenmerk is dat de Amerikaanse huizen voornamelijk altijd vrijstaand zijn en groter, zoals met alles in Amerika. De nadruk van Amerikaanse huizen ligt vooral op de breedte, waardoor de huizen niet groot ogen maar eerder massief.
Vele ontwikkelingen bij de bouw van Amerikaanse huizen wordt langzamerhand ook overgenomen in Westerse landen. Denk hierbij aan de open ruimtes. Waar vroeger de keuken altijd was afgesloten van de woonkamer en eetkamer, zie je steeds meer 1 geheel. Daarbij wint ook de inloopkast steeds meer in Nederland, weg met in elke kamer een kledingkast, maar 1 kamer vol met kasten voor iedereen.
Wellicht is een kookeiland wel de bekendste ontwikkeling die Nederland aan het overnemen is. Het kookeiland biedt eindeloze mogelijkheden, van een extra werkplek tot een borrelplek voor de weekenden. Daarbij is het ook erg praktisch, zo is er meer werkblad en zijn er meer zitplekken beschikbaar.