Huren in grote steden onbetaalbaar, corporaties willen verandering
Woningcorporaties luiden de noodklok: in grote steden als Amsterdam en Utrecht is voor mensen met een middeninkomen geen betaalbaar huurhuis meer te vinden. Daarom willen de corporaties voor deze doelgroep sociale huizen bouwen met een huur tot 1000 euro. Daarvoor moet wel de wet worden aangepast.
(bron: Ron Kragten, RTL Nieuws)
Woningcorporaties hebben een nieuw plan bedacht voor mensen met een middeninkomen die in grote steden geen betaalbaar huurhuis kunnen vinden.
Voorzitter Marnix Norder van Aedes – de koepel van de woningcorporaties – wil dat de Tweede Kamer hiervoor de woningwet aanpast.
Tot 1000 euro
“Nu mogen corporaties alleen sociale huurwoningen bouwen voor lage inkomens met een huur tot 720 euro”, zegt voorzitter Norder.
“Voor middeninkomens willen wij ook sociale huurhuizen met een huur tot ongeveer 1000 euro kunnen bouwen. Dat moet dan vooral gebeuren op plekken waar de markt (beleggers) geen betaalbare huurhuizen bouwt.”
Verhitte woningmarkt
Mensen met een middeninkomen zijn voor huurwoningen nu aangewezen op de vrije sector. Maar volgens Norder is in veel grote steden met een verhitte woningmarkt onder de 1200 euro niks te huur.
“Als je een inkomen hebt van 43.000 Euro samen met je partner kan je dat niet betalen. Dan kan je maximaal een huur betalen van 800 euro. We kunnen deze mensen toch niet onder de brug laten slapen. Ze verdienen te veel voor een goedkope sociale huurwoning en te weinig voor een koophuis. Er zijn echte oplossingen nodig.”
Ook huurhuizen in de vrije sector, die oorspronkelijk voor middeninkomens zijn gebouwd, zijn inmiddels door de huurverhogingen veel te duur geworden.
Huur van 600 naar 1300 euro
Francisca en Arie Kapitein uit Amsterdam kunnen daarover meepraten. Zij wonen in een appartement op het Javaeiland. Francisca: “Toen we hier 22 jaar geleden kwamen wonen betaalden we 601 Euro. Nu gaat de huur per 1 juli naar 1291 euro.
In het begin was het goed te doen, want we werkten nog allebei, Maar nu moeten we rondkomen van ons pensioen.”
Weggetrokken
Veel oorspronkelijke huurders zijn weggetrokken. Mensen met een middeninkomen zoals politieagenten, leraren en verplegers zijn er nauwelijks meer te vinden. Arie: Als er een woning leeg komt gaat er zo in een keer drie- tot vierhonderd euro op de huur. Dat is voor middeninkomens niet meer te doen. Gevolg is dat er hier alleen nog maar expats komen wonen.”
Volgens Aedes-voorzitter Norder hoeven huurders niet bang te zijn dat dit ook gebeurt de duurdere sociale huurwoningen die hij wil bouwen.
“Woningcorporaties hoeven op de verhuur van sociale huurhuizen geen winst te maken. Het zijn maatschappelijke organisaties. De overheid staat garant voor de leningen die wij hiervoor afsluiten en kan daardoor ook afdwingen dat die huizen betaalbaar blijven voor de middengroepen.”
Steun van linkse partijen
Norder hoopt daarom dat de Tweede Kamer binnenkort besluit de Woningwet aan te passen. Linkse partijen steunen zijn plan. En ook regeringspartij CDA is positief. Kamerlid Erik Ronnes: “Ik heb de minister gevraagd hier serieus naar te kijken. Als dit de oplossing is voor de middengroepen, wie zijn wij dan om dat tegen te houden.”
Francisca en Arie Kapitein zouden er blij mee zijn. Zij willen graag kleiner gaan wonen, maar kunnen in Amsterdam niks vinden dat betaalbaar is. “En inmiddels geven we meer dan de helft van ons pensioen uit aan huur en bijkomende kosten. Dat mag best wat minder worden, zodat we ook wat overhouden voor leuke dingen.”