Internationale investeerders: vloek of zegen?
Nederland is een interessant land voor verschillende investeerders. Het percentage vastgoed in handen van buitenlandse investeerders steeg de afgelopen jaren van 30% naar ruim 50%*. Maar wat is nu het gevaar of voordeel van deze stijging van buitenlandse investeerders in de Nederlandse vastgoedmarkt? We spraken met Morgan Barlet, Hoofd Sales, en Nik Ratcliff, Vice President Sales bij HousingAnywhere, over de invloed van internationale investeerders op de Nederlandse vastgoedmarkt.
(bron: Martijn De Graaf, 31 december 2020)
We worden vaak benaderd door investeerders uit de hele wereld voor advies.
Waar komen deze investeerders eigenlijk vandaan? ‘Eigenlijk overal,’ reageert Nik direct. ‘Investeerders uit buurlanden als Duitsland en Frankrijk vinden Nederland een interessante markt om in te investeren. Maar we zien niet alleen geïnteresseerde investeerders uit Europa: overal ter wereld worden investeerders aangetrokken door de Nederlandse vastgoedmarkt.’ Ook uit Aziatische landen, Arabische landen en vanuit de VS houden investeerders Nederland scherp in de gaten en willen allemaal een stukje van deze interessante markt.
Nederland aantrekkelijk voor internationale investeerders
Eén van de belangrijkste redenen is de grote en alsmaar stijgende vraag naar woningen die in Nederland heerst, vertelt Morgan. ‘En gezien de hoge vraag, is het uiteraard aantrekkelijk om dit gat te vullen met passend aanbod in kamers, studio’s en appartementen. Daarnaast stijgen de huurprijzen in Nederland sneller dan de vastgoedprijzen, waardoor beleggen in vastgoed een hoog rendement op je investering kan opleveren. Tot slot is Nederland nog altijd een land waar investeren vanuit het buitenland erg interessant is omdat de overheid enkele belastingtechnische maatregelen heeft genomen, waardoor buitenlandse investeerders en grote multinationals minder belasting hoeven af te dragen wanneer zij investeren in Nederland. En natuurlijk het bijkomend voordeel dat inkomsten uit verhuur onbelast blijven.’
Er heerst in Nederland een alsmaar groeiende vraag naar woningen. Ideaal voor investeerders.
Niet zonder risico
‘Internationale investeerders weten, net als de lokale investeerders, de mazen in de wet- en regelgeving te vinden waardoor zij de huurprijs meer en meer kunnen verhogen,’ vertelt Nik. ‘De stijgende huurprijzen, die niet langer gebonden zijn aan het puntensysteem van de huurcommissie, hebben verschillende nadelen,’ vult Morgan aan. ‘Doordat de woningmarkt voor veel potentiële huurders onbereikbaar wordt, zal een stijging van de huurprijs en dus het levensonderhoud in Nederland op termijn ervoor zorgen dat de internationale studenten, jonge professionals en expats deze duurdere steden links zullen laten liggen.’
Reguleren of loslaten?
Nederland heeft het bekende ‘puntensysteem’ om binnen de sociale verhuur de huurprijs te bepalen. Maar mede door de mogelijkheden binnen de vrije verhuursector stijgen de huurprijzen tot ongekende hoogte in de grote steden. Is reguleren dan de oplossing?
Nik heeft hier zo zijn ideeën over: ‘Het aanscherpen van de regels en reguleren van de huurprijzen zal de (internationale) studenten beschermen tegen malafide huiseigenaren. Doordat de huurprijzen acceptabel zijn, zal Nederland interessant blijven door internationale studenten waardoor er sprake zal blijven van een economische groei op dat gebied.’ Maar Nik ziet ook nadelen: ‘Veel (internationale) vastgoedinvesteerders vinden altijd wel een manier om langs de wegen van de wet te wandelen. Het puntensysteem is dus enkel een oplossing voor de korte termijn. Op langere termijn ontstaat er bovendien een steeds grotere discrepantie tussen de waarde van huizen in de vastgoedmarkt en de huurprijzen waardoor de aan banden gelegde huurprijzen niet langer in verhouding zijn met de investering. Dit zal internationale, maar ook lokale vastgoedinvesteerders zeker afschrikken’.
Nik gaat verder: ‘Om studeren in Nederland aantrekkelijk en betaalbaar te houden voor internationale studenten, is het van belang dat huurprijzen voor deze doelgroep redelijk zijn. Indien dit niet het geval is, wijken studenten uit naar andere, meer betaalbare landen zoals Duitsland en Spanje. Hiermee daalt het aantal internationale aanmeldingen aan de Nederlandse universiteiten, wat bredere gevolgen zal hebben voor de educatieve sector, de huursector en daarmee de Nederlandse economie.’
De oplossing ligt in het midden, aldus Nik en Morgan: er moet meer aanbod komen. Door meer woningen te bouwen, bovenop de renovatie van oude panden, kan er worden voldaan aan de stijgende vraag naar woningen. Bovendien zal hierdoor de markt in evenwicht blijven; voldoende woningen, eerlijke prijzen en maximaal rendement van de investering. De stijgende vraag naar woningen die naar verwachting doorzet, maakt het op de Nederlandse markt interessant om je vastgoedinvesteringen uit te breiden met zekerheid van inkomsten en optimaal rendement van je investering.
Concurrentie vs. samenwerking
Is er sprake van concurrentie tussen lokale en internationale investeerders? Volgens Nik en Morgen zien zij veel buitenlandse investeerders die zich richten op het opkopen en renoveren van grote panden. Kleine woningen en projecten interesseren hen minder. Voor de gemiddelde lokale investeerders vormen ze dus geen echte concurrentie.
De vastgoedmarkt kent echter wel een sterke concurrentie tussen de grotere spelers, vertelt Nik: ‘Als je van betekenis wilt zijn in de Nederlandse vastgoedmarkt, moet je verzekerd zijn van de juiste locatie en grootste projecten.’ Gaat dat dan wel samen, lokale en internationale investeerders? Daar zijn Morgan en Nik het direct over eens: Ja, ondanks de krapte op de markt zoeken investeerders juist de samenwerking op om zo de grote projecten aan te kunnen pakken. Voor buitenlandse investeerders is er een extra reden om samen te werken met lokale partijen: op deze wijze kunnen zij gebruik maken van de Nederlandse wetgeving, zonder een BV in Nederland op te moeten richten om gebruik te kunnen maken van de voordelen die de overheid deze sector biedt.
‘En waar voorheen de student dicht in de buurt van de universiteit of hogeschool wilde wonen, maakt de uitstekende infrastructuur en het openbaar vervoer in Nederland een grotere ‘woonwens radius’ mogelijk. Zo zoekt de gemiddelde huurder een kamer of appartement op zo’n 30 minuten reistijd van werk of universiteit. En dat biedt weer nieuwe kansen voor investeerders om te gaan bouwen, renoveren en aanbod te creëren voor de enorme vraag naar woningen.’
HousingAnywhere werkt al jaren succesvol samen met verschillende vastgoedinvesteerders. Zo’n samenwerking is voor veel internationale investeerders erg interessant, volgens Morgan. ‘Bij HousingAnywhere nemen we namelijk het vullen van hun investeringen met betrouwbare huurders geheel over, zodat de andere partij zich kan richten op meer investeren in vastgoed. Ieder zijn corebusiness.’
30% van onze doelgroep is de jonge professional en ruim 60% bestaat uit internationale studenten.
Investeerders richten zich veelal op een internationale doelgroep, zo ook HousingAnywhere. Nederlandse universiteiten bieden steeds meer Engelstalige vakken aan om meer internationale studenten aan te trekken. Maar ook voor jonge professionals en expats is Nederland een interessante bestemming om kansen te benutten vanwege het aantrekkelijke woon- en werkklimaat. Maar al deze mensen moeten natuurlijk ook gehuisvest worden. ‘Met de toenemende komst van deze doelgroep neemt de vraag binnen de vastgoed snel toe.’ Nik ziet hier een kans voor investeerders: ‘Door de grote vraag aan kamers wordt er door universiteiten op het moment zelfs gesproken over het instellen van een limiet voor internationale studenten. Dit is uiteraard een kans voor (buitenlandse) investeerders.’
Vraag en aanbod komen dankzij onze samenwerking met zowel lokale als internationale investeerders samen op het platform van HousingAnywhere.
HousingAnywhere als pion
‘We worden vaak benaderd door investeerders uit de hele wereld voor advies. Dankzij de data van ons platform zijn we in staat inzichten te delen in welke locaties populair zijn, waar de doelgroep naar op zoek is en ontwikkelingen in vraag en aanbod. Ook kunnen we inzicht geven in de gemiddelde huurprijzen van dat moment in de betreffende regio. De belangrijkste bijdrage die HousingAnywhere echter levert is het samenbrengen van vraag en aanbod.’ Dit doet HousingAnywhere door duurzame samenwerkingen aan te gaan met universiteiten enerzijds en investeerders anderzijds. ‘Omdat onze doelgroep voor zo’n 60 % bestaat uit (internationale) studenten blijft de vraag naar woonruimte groot en groeiende en is de investeerder altijd verzekerd van een toestroom van betrouwbare huurders’, aldus Morgan.
De vastgoedmarkt kent vele spelers met verschillende belangen, maar wanneer deze spelers samenwerken kan ieder daar zijn voordeel uit halen. HousingAnywhere praat graag met jou als investeerder verder over de kansen, de gevolgen van de huidige markt maar vooral over de mogelijkheden die zij samen met jou kunnen creëren.
*Bron: Edwin Buitelaar, Planbureau Leefomgeving in EenVandaag, 22-08-2018 **Voor meer informatie, zie www.investinholland.com
Joshua Camera projectontwikkelaar en belegger kan meepraten over de markt met internationale investeerders. In de huizenmarkt in Amsterdam komt hij de investeerders dagelijks tegen. Het zijn ook de investeerders die samen met de kleine particuliere belegger ervoor zorgt dat studenten toch nog aan een woning kunnen komen. Er is bijna geen gemeente in Nederland te vinden die graag zijn studentenhuisvesting wil uitbreiden. Internationale en nationale investeerders zorgen voor een gezonde markt beweging aldus Joshua Camera.