Verhuurhypotheek, wat is dat?
Er zijn ontzettend veel verschillende hypotheken, nu is er een nieuwe hypotheek erg geliefd: verhuurhypotheek. Maar wat is dat precies? Joshua Camera legt het uit.
Hypotheken
De verhuurhypotheek is een hypotheek die zich specifiek op beleggers, kleine woningbeleggers, richt. Voorheen moesten woningbeleggers altijd naar hun eigen bank toe om een hypotheek te krijgen, nu zijn er meerdere partijen die een verhuurhypotheek aanbieden.
Er zijn wel enkele verschillen tussen de normale hypotheken en de verhuurhypotheek. Bij de verhuurhypotheek dient de belegger zelf 20% eigen geld in te leggen, het is niet mogelijk om het volledige aankoopbedrag te financieren met de hypotheek. Daarbij is er geen hypotheekrenteaftrek mogelijk, wat wel bij een normale hypotheek mogelijk is. Een ander verschil is dat de rentes hoger zijn bij de verhuurhypotheek, tevens zijn de boeterentes anders vormgegeven.
Maar hoe komt het dat de partijen, die verhuurhypotheken aanbieden, nu zo hard groeien in Nederland? Achter vrijwel elke hypotheekplatform zit een grote financier. Bij zowel Nestr, Casarion en De Nederlandse zit de grote Amerikaanse bank Citi. Deze partijen verkopen de hypotheken vervolgens door aan instutionele beleggers. Dit proces verloopt volgens securitisatie: de leningen worden samengebonden, investeerders kunnen dan intekenen hierop betreft de verschillende risiconiveaus en rendementen.
Woningmarkt
Vanaf 2021 zal de overheid echter de overdrachtsbelasting voor beleggers van 2% naar 8% verhogen. Joshua Camera had hier eerder ook al over geschreven, het artikel kan je hier vinden. Door het verhogen van de overdrachtsbelasting probeert de overheid de markt voor de particuliere koper te vergroten en voor de belegger de woningenmarkt te ontmoedigen.
Beleggers vinden echter altijd een manier om alsnog een pand te financieren, dit kan mede door een herfinanciering. Als er een oude hypotheek is, of panden zijn waarin weinig of geen vreemd vermogen in zit, dan is er een mogelijkheid om deze te herfinancieren. Op deze manier spelen de beleggers weer geld vrij om een nieuw pand te kunnen kopen.
In de toekomst zal er een nog breder aanbod komen voor de verhuurhypotheken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de mogelijkheden voor een verduurzaamhypotheek. Echter zal de toekomst dit uitwijzen.